SSL-certificaten: wat zijn het en waarom heb jij die nodig?

De beveiliging van het dataverkeer van jouw website zal aan steeds strengere eisen moeten voldoen. Zo is de invoering van de AVG – de Algemene Verordening Gegevensbescherming – aanstaande. Deze nieuwe privacywetgeving zal 25 mei aanstaande ingaan en vereist, onder meer, een beschermde omgeving voor gegevensverwerking van jouw website en/of webshop. Om die beschermde omgeving te kunnen bereiken, zijn SSL-certificaten ideaal. Maar wat zijn het? En hoe kun je zo’n SSL-certificaat regelen?

Wat zijn SSL-certificaten?
SSL staat voor Secure Sockets Layers. Eigenlijk is zo’n certificaat niets anders dan een bestand. Dat bestand zorgt ervoor dat het versturen en ontvangen van gegevens tussen de server waar jouw website op staat en de browser van de bezoeker van jouw website, beveiligd wordt. Het bestand zorgt voor de koppeling van een beveiligde sleutel aan de website. Gegevens worden met deze sleutel live ‘versleuteld’ zonder dat daar een ander systeem voor gebruikt wordt. Door deze versleuteling kunnen deze gegevens niet onderschept worden door een ander.

Wachtwoorden, creditcardgegevens en persoonsgegevens kunnen door deze versleuteling bijvoorbeeld veilig verzonden worden.

Hoe kom je aan zo’n certificaat?
De eigenaar van de website moet dat doen bij een ‘certificaatautoriteit’. Ook kan hij de hostingprovider van de website daartoe opdracht geven. Als je googlet op ‘certificaatautoriteit’ dan vind je vele opties. Intermix gebruikt bijvoorbeeld het certificaat van Comodo.

Je kunt overigens ook zelf controleren of een website beveiligd is. Kijk hiervoor bijvoorbeeld naar de URL van de site. Websites met een certificaat hebben vaak een groen ‘slotje’ en https ipv http. Houd er rekening mee dat verschillende certificaten op verschillende manieren werken.

Wil je meer weten over de beveiliging van de website, klik dan op de ‘i’ voor het groene slotje. Je kunt dan onder andere de volgende informatie vinden:

Nadat je het certificaat hebt aangevraagd (of hebt laten aanvragen door jouw webhostingprovider) en ontvangen, kan de provider het SSL-certificaat installeren op de server. Het grote voordeel van het aanvragen via jouw provider is natuurlijk dat je zeker weet dat het goed gaat. 

Er zijn verschillende certificaten voor verschillende doeleinden. Zo kun je het certificaat voor 1 (sub-)domein gebruiken of voor alle domeinen. Daarnaast kun je minder of meer uitgebreide informatie laten zien over het certificaat. Denk voordat je het certificaat aanvraagt na over wat je precies nodig hebt of overleg met je websitebouwer. De kosten voor een eenvoudig SSL-certificaat liggen meestal lager dan je zou verwachten. Dit is mogelijk omdat de dienst grotendeels geautomatiseerd is.

Voordelen van een SSL-certificaat
Je moet als eigenaar van een website natuurlijk voldoen aan de wettelijke eisen. Dat doe je voor een deel door SSL-certificaten te gebruiken. Belangrijk voor jou als eigenaar is natuurlijk ook dat je zekerheid hebt dat de site veilig is voor jou maar zeker ook voor de bezoeker van jouw site. Het zorgt dan ook voor een duidelijk signaal richting de bezoeker. En weet de bezoeker dat jouw site veilig is dan zal hij of zij sneller weer bij je terugkomen. Ook niet onbelangrijk is dat Google het beleid heeft dat beveiligde websites hoger in de zoekresultaten terechtkomen. En dat willen we natuurlijk allemaal.

Wil je meer weten over SSL-certificaten? Neem dan contact met ons op en wij vertellen je wat je wilt weten.